KAJ JE ČLOVEŠKI MIKROBIOM IN ZAKAJ JE POMEMBNO, DA JE V RAVNOVESJU?

Okt 1, 2023

Če ste kdaj začutili “metuljčke” v trebuhu hkrati z nenadnim vznemirjenjem ali celo rahlo živčnostjo, potem ste izkusili povezavo črevesje-možgani v polnem teku. Ne glede na to, ali se počutimo navdušeni, zaskrbljeni, žalostni ali jezni, lahko vsa ta čustva sprožijo gastrointestinalne simptome, imenovane “črevesni občutek”!

Obsežne raziskave na področju zdravja črevesja nam povedo, da lahko ukrepi za izboljšanje črevesnega mikrobioma s spremembami prehrane pozitivno vplivajo na naše splošno zdravje.  Zdrav mikrobiom predstavlja veliko različnih dobrih bakterij, ki živijo v našem črevesju. To lahko dosežemo z uživanjem hranilno bogate hrane, ki neguje koristne bakterije v našem črevesju – spodbuja njihovo rast in raznolikost.

Povezava med tem, kar zaužijemo in stanjem naše črevesne mikrobiote je tesna. Prehrana bogata s hranili in prehranska podpora, kot je Nuzestov GOOD GREEN VITALITY povečata našo raznolikost mikrobiomov in podpreta biokemijo našega telesa, da nas vrne v ravnovesje.

Kaj je črevesni mikrobiom?

Človeški črevesni mikrobiom je zapleten ekosistem, sestavljen iz trilijonov bakterij, virusov, gliv in praživali, ki živijo v črevesnem traktu in tehtajo približno 1,5 kg. V črevesnem mikrobiomu je dejansko več mikrobnih celic kot je celic v preostalem delu telesa – torej stanje našega črevesnega mikrobioma pomembno vpliva na naše splošno zdravje in dobro počutje. Črevesni mikrobiom je specifičen za vsakega posameznika – podobno kot prstni odtis.

Mikrobiota skupaj s črevesjem je skupno znana kot črevesni živčni sistem in se pogosto imenuje kot »drugi možgani«. Ta črevesni živčni sistem je tako velik, da dejansko vsebuje več živčnih celic, kot jih je v naši hrbtenici.

Svoj mikrobiom začnemo naseljevati že zelo zgodaj v življenju, pri čemer nekatere raziskave kažejo že v maternici. Ko se rodimo, številni dejavniki vplivajo na vrste bakterij, ki bodo živele in se razvijale v našem črevesju. Sem sodijo genetika in zdravje naših staršev.

Skozi življenje številni drugi dejavniki še naprej oblikujejo bakterije, ki živijo v našem črevesju. Nekateri od teh je težko spremeniti, na primer genetiko, stresne dogodke ali bolezen, medtem ko nekatere lahko spremenimo ali vsaj nadzorujemo (življenjski slog, prehrana).

Zdravo črevesje bo imelo robustno steno ali pregrado, ki preprečuje, da bi njegova vsebina, kot so žuželke, pa tudi neprebavljeni delci hrane in toksini ušli v krvni obtok. Njegova vloga je v prebavljati našo hrano, absorbirati in sintetizirati potrebne hranila, izločati toksine in povezovati našo prebavo, razpoloženje in zdravje možganov. Mikrobiota pomaga tudi pri preprečevanju okužb, kar zagotavlja optimalno delovanje našega telesa.

Os črevesje-možgani

Povezavo črevesje-možgani ureja os, znana kot os črevesja-možgani, ki je sestavljena iz komunikacije med centralnim in črevesnim živčnim sistemom, možgani in hrbtenjačo, osjo hipotalamus hipofiza nadledvična žleza (HPA) in črevesni mikrobiom. Ta nenehna komunikacija in signalizacija potekata prek različnih kemičnih prenašalcev sporočil, endokrinega sistema in črevesnih hormonov ter prek nevrotransmiterjev in pomaga ohranjati telo v stanju ravnovesja.

Ključni zaključki:

Na stanje našega črevesnega mikrobioma lahko močno vpliva naša genetika, pa tudi naša vsakodnevna izbira hrane.

Mikrobiota (ali »črevesne žuželke«) pomaga prebaviti hrano in absorbirati hranila ter pomaga pri boju proti okužbam – ohranja naše telo pri optimalnem delovanju.

Naš črevesni mikrobiom lahko uravnava naše možgane in vedenje prek komunikacije vzdolž naše “osi črevesje-možgani”.

Hranila, kot so vlaknine, skupaj s prebiotiki in probiotiki podpirajo zdrav in robusten črevesni mikrobiom.